Korona-ajan opetukset valmentajalle – TOP 3

Korona ja sen mukanaan tuomat yhteiskunnalliset ilmiöt vaikuttavat liikunta-alan ammattilaisten elämään – mutta ei pelkästään negatiivisesti. Lue mitä oppeja voimme ottaa mukaan tulevaisuutta ajatellen.
Kirjoittaja on Suorituskykyvalmentajan perustaja Aki Laitinen.

Valmentajat ja treenaajat yhtä lailla ovat olleet tulisilla hiilillä aprikoidessaan koronatilanteen kehittymistä, asetettuja rajoituksia ja niiden vaikutuksia yhteisiin harjoituksellisiin tavoitteisiin. Tunnelin päässä on jatkuvasti näkynyt valoa, mutta uusien varianttien ja aaltojen ristikkäistulessa monella on mennyt usko parempaan huomiseen. Onneksi ei koskaan niin huonoa, etteikö jotain hyvääkin: korona on opettanut meille paljon itsestämme valmentajina, yrittäjinä, treenaajina ja etenkin ihmisinä. Tässä henkilökohtainen top 3 -listani.

1. Tavoitteelliset harjoittelijat treenaavat aina

Siis aina. Vaikka ydinsota syttyisi ja ohjukset risteilisivät pohjoisen taivaamme päällä, niin tavoitteellinen harjoittelija kaivaa kahvakuulan kaapista ja tekee viimeisinä liikkeinään turkkilaista ylösnousua kehityksen toivossa. Liikunta on kehon ja mielen terveyden harjoittamista, jolla hallitaan tunnetiloja ja ohjataan oman keskittymisen suuntaa. Kyse ei siis koskaan ole vain kehittymisestä, vaan prosessista. Tämän ymmärtävät vain koko sielullaan harjoitteluun sitoutuneet.

Kyse ei ole harjoitusmääristä, tai siitä, etteikö harjoitteluun voisi tulla elämän aikana myös taukoja. Ihminen voi olla täysin sitoutunut harjoitteluun ja liikunnalliseen elämäntapaan, vaikka treenaisi vain kahdesti viikossa. Itse asiassa kahdesti viikossa harjoittelu on varsin hyvä tavoite silloin, kun muu elämä puskee päälle koronan tavoin. Koska liikuntaa harrastetaan ja tavoitteellisesti harjoitellaan myös terveyden ylläpitämiseksi, niin onkin järkevää, että kasvatettua reserviä hyödynnetään vähentämällä harjoitusvolyymia niinä aikoina, kun reserviä aktiivisesti kulutetaan.

Koska tiedämme nyt kokemuksesta, että sitoutunut harjoittelija ei hevin laita harjoittelua telakalle, niin voimme valmentajina suunnitella erilaisia tapoja ylläpitää ja kehittää asiakkaidemme fyysistä suorituskykyä silloinkin, kun tiettyä harjoitusympäristöä tai tiettyjä välineitä ei ole saatavilla. Kenties huomasimme, että valmennusjärjestelmämme on sidottu jonkin toisen palveluntuottajan (esim. kuntokeskuksen) järjestelmiin, joten menetimme asiakkaan vain siksi, että hän laittoi salikortin tauolle, mutta jatkoi harjoittelua omatoimisesti. Omista 15 valmennettavastani kukaan ei lopettanut harjoittelua koronan vuoksi, mutta moni joutui vaihtamaan kuntosaliharjoittelun muuksi voimaharjoitteluksi ainakin toviksi.

2. Meissä on voimavaroja, joita emme näe arjessa

Ensimmäisten koronarajoitusten astuessa voimaan 2020 kevättalvella Suorituskykyvalmentaja palveli valmentajia ainoastaan lähikoulutuksissa. Koulutusten peruuntuessa koko toimintamme oli uhattuna. Olimme jo ehtineet kiertää kouluttamassa useassa kaupungissa ympäri Suomen, kun yhtäkkiä kaikki tulevat koulutukset piti perua, eikä jatkosta ollut tietoa. En silti yrittäjänä miettinyt kertaakaan, että tiemme olisi tullut päätökseen.

Olimme ennen koronaa keskustelleet kollegoiden kanssa, että Suorituskykyvalmentajan tulevaisuus on lähikoulutusten lisäksi verkossa. Koska olimme kaikki kiireisiä tahoillamme valmentamisessa, ja viikonloput koulutimme milloin missäkin, niin digitaalisten kanavien kehittäminen oli jäänyt puheen asteelle. Mutta koulutusten peruuntuessa olin tilanteessa, jossa tuloja oli vähemmän, mutta aikaa enemmän. Oli aikaa kehittyä.

Kun itse tekee, niin tulee juuri sellainen kuin sattuu tulemaan.

Tekemällä töitä päivin ja öin sain rakennettua verkkoalustan, johon teimme ennätysvauhdilla ensimmäisen verkkokurssimme. Tietämättä mitään verkkoliiketoiminnasta olimmekin yhtäkkiä tilanteessa, jossa kaikki liiketoiminta oli verkossa. Työntekijöihin tai palveluihin ei ollut varaa, joten kaikki piti hoitaa itse. En tiennyt, että osaisin, mutta osasin. Kun tuli seinä vastaan, niin selvitin kuinka se ohitetaan. Se opetti enemmän itsestäni ja voimavaroistani kuin mikään muu aiempi työtehtävä. Uskon, että monella yrittäjällä ja liikunta-alan ammattilaisella on samanlainen kokemus viime vuosilta.

3. Yllätyksissä piilee menestymisen mahdollisuus

Kukaan tuskin toivoi koronaepidemiaa tulevaksi. Kukaan ei toivo loukkaantumistakaan valmennettavilleen. Silti hyvin usein on niin, että yllätyksenä tullut epäonni tuo mukanaan jotain, joka mahdollistaa paremman menestymisen tulevaisuudessa. Koronan vaikutukset ovat niin laaja-alaisia, että niitä ei voi ajatella vain yhdeltä kantilta: esimerkiksi liikkumattomuuden kasvaminen ennätyslukemiin kaikissa ikäluokissa tuskin tuo mitään hyvää yhteiskunnallisesti, mutta monelle valmentajalle se voi tarkoittaa leipää loppuiäksi.

Samalla tavalla jaksan uskoa, että jokainen voi löytää uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa riippumatta siitä, että joutui vaihtamaan alaa tai lopettamaan yritystoimintansa tai päättämään valmennussuhteensa kriittisellä hetkellä. Sellaisia mahdollisuuksia, joissa ikäviä kokemuksia voi hyödyntää ja muuttaa omaksi tai asiakkaidensa voimavaraksi. Toinen vaihtoehto on sulkea silmät ja antaa pimeyden viedä voiton itsestä. Mutta valmentajat eivät yleensä ole luovuttajia, vaan taistelijoita. Etenkin, jos kyse on omien valmennettavien menestyksestä.

Toivotankin Sinulle kaikki mahdolliset voimat ja kosolti itseluottamusta vuoteen 2022, joka voi olla valmennustoiminnan ennätysvuosi!

-Aki Laitinen-

Ps. Menesty valmennustoiminnassa -seminaarin tallenne on vielä myynnissä. Saamamme palautteen perusteella kannustan tsekkaamaan sen, mikäli kaipaat valmennustoimintaasi taloudellista ja ammatillista buustia ensi vuoteen.

Kommentoi

Suorituskykyvalmentaja

Autamme valmentajia kehittymään ammatissaan ja tavoitteellisia harjoittelijoita parantamaan tuloksiaan. 

Tuoreimmat julkaisut

Mitä on kehonhuolto ja onko se tarpeellista?

Kehonhuoltoa on vaikea määritellä, silti monet kokevat tekevänsä sitä liian vähän. Tarkastellaan tilannetta eri näkökulmista.

Alaselkäkivun ABC valmentajalle

Alaselkäkipu on ikävä oire, joka häiritsee harjoittelua ja arkielämää. Onneksi useimmiten taustalla ei ole varsinaista vauriota, ja ongelmaa voidaan hallita valmennuksellisilla toimilla.

Korona-ajan opetukset valmentajalle – TOP 3

Korona ja sen mukanaan tuomat yhteiskunnalliset ilmiöt vaikuttavat liikunta-alan ammattilaisten elämään – mutta ei pelkästään negatiivisesti. Lue mitä oppeja voimme ottaa mukaan tulevaisuutta ajatellen.

Pidätkö meistä?

Esittelymme

pysy ajan tasalla valmennuksesta

Sisäpiiritieto

2 viestiä kuukaudessa. Voit peruuttaa milloin tahansa.

Scroll to Top
[lrm_form default_tab="register" logged_in_message="Olet kirjautunut sisään."]

suorituskykyvalmentaja